Arhivă pentru martie 2009

Partea IV – Sa intelegem mai bine Razboiul Informational

Razboiul informational in actiune

Cine foloseste si impotriva cui razboiul informational in ziua de astazi si uzul militar al razboiului informational nu este cunoscut oficial sau cel putin din surse publice. A avut loc o discutie extinsa daca razboiul informational a fost folosit in razboiul din Golful Persic si daca C.I.A. s-a infiltrat intr-o retea fara fir a armatei irakiene, dar aceste afirmatii au fost false sau nu au putut fi demonstrate. Operatiunea Furtuna in Desert a fost in principal o operatiune militara in care arme inteligente au fost folosite pentru a distruge Cartierul General inamic.


Razboiul imaginilor a fost folosit pe scara larga pentru a demoraliza trupele inamice in operatiunile din desert. Zeci de mii de manifeste au fost aruncate deasupra fortelor inamice, parte din ele in recipiente de plastic pentru a atrage atentia irakienilor catre mare.


Armele posibile ale razboiului informational sunt folosite, sau cel putin ar putea fi folosite de armatele moderne si de catre teroristi. Ele ar putea fi:

* virusi de calculator
* viermi
* cai troieni
* bombe logice
* usi capcana
* folosirea cipurilor
* nano-masini si microbi
* bruiaj electronic
* arme de radiofrecventa cu energie inalta si bombe cu impuls electromagnetic

Razboiul informational este produs de societati si armate cu un inalt nivel de dezvoltare tehnologica. Armele acestuia pot fi folosite numai impotriva unui inamic cu aceleasi capacitati informationale. Uzul impotriva armatelor din primul sau al doilea val este limitat. Acest tip de razboi. mai poate fi folosit de teroristi pentru a ataca o societate informatizata fara a se expune ei insisi la pericole.


Razboiul informational in sensul sau larg este folosit zilnic intre indivizi izolati si corporatii. Penetrarea sistemelor de calculatoare este anuntata zilnic de echipele de raspuns rapid care se ocupa de contramasuri. De obicei, atacatorii (hackerii) considera ca nu comit un delict ci imbunatatesc securitatea sistemului indicandu-i slabiciunile. Oricum deschiderea informatiilor si atacul cu negarea serviciilor sunt o problema serioasa.

Cine este vulnerabil ?

Razboiul informational este modelat de natiuni cu inalt nivel tehnologic, de aceea razboiul informational va fi folosit pe campul de lupta in principal de acestea. De fapt, astazi potentialii inamici nu au capacitatea tehnologica, ceea ce impiedica folosirea cu succes a razboiului informational impotriva lor. Inamicul trebuie sa posede armament si comunicatii de inalt nivel tehnologic pentru ca razboiul informational sa poata fi folosit eficient. De aceea, tarile care-si dezvolta acest nou tip de armament si strategii sunt de asemenea vulnerabile.


Armele celui de-al treilea val nu pot fi folosite impotriva armelor din primul val si al activitatilor partizane si au numai un efect partial asupra armatelor din al doilea val. Razboiul informational mai poate de asemenea fi folosit in moduri nemilitare impotriva indivizilor si a intregii societati. Acest nou tip de razboi da potentialilor inamici puterea de a intrerupe posibilitatile de comunicare ale unei tari si astfel sa-i deterioreze economia.
S.U.A. si alte societati sunt foarte vulnerabile la atacurile razboiului informational. Ele se bazeaza foarte mult pe comunicatiile electronice si schimbul de date in timp real. Un agresor poate ataca aceste magistrale cu o infima investitie financiara si de echipament, comparativ cu pierderile produse.


Sistemele informatice sunt in principal vulnerabile pentru ca:

* echipamentele cu tehnologii superioare sunt disponibile oriunde in lume (pentru prieteni si dusmani)
* la nivelele executive nu se constientizeaza indeajuns importanta razboiului informational.
* foarte multe sisteme de calculatoare sunt slab administrate si slab echipate impotriva intruziunilor
* atacatorii folosesc unelte sofisticate pentru a patrunde in sistem si a obtine informatia dorita
* atacatorii prin Internet pot proveni din locuri aflate fizic pe partea cealalta a globului
* este imposibil sa faci un sistem absolut sigur.

Va urma!

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Partea III – Sa intelegem mai bine Razboiul Informational

Categoria a III a: Razboiul informational global

Acest tip de razboi actioneaza asupra industriilor, fortelor economice globale sau impotriva unor tari sau state .
Acest tip nu se refera numai la bazele de date ale concurentei si furtul rezultatelor cercetarilor ci chiar la folosirea acestor informatii impotriva detinatorilor.
In aceasta clasa, chiar daca se multiplica forta claselor I si II ale razboiului informational cu un urias factor de multiplicare tot nu se pot imagina pagubele ce pot fi produse in timpul razboiului informational global.


Aici banii si oamenii nu sunt un factor critic. Tari din lumea a doua si a treia, cheltuiesc milioane de dolari in fiecare an pentru avioane, bombe si alte munitii. Ce-ar fi daca o tara ar decide sa cheltuiasca numai a zecea parte din investitiile anuale pentru arme apartinand celui de-al doilea val, pentru armele sofisticate din al treilea val. Ca de exemplu un dictator poate cheltui in jur de 200 milioane de dolari /an pentru arme apartinand celui de-al treilea val si sa fie capabil in mai putin de trei ani sa afecteze industria si guvernul S.U.A. intr-un mod inimaginabil. In relatie cu armele traditionale, razboiul informational deschide noi orizonturi pentru teroristi sau guverne ostile.

Razboiul categoria a treia este capabil sa atace la mai mult de 15.000 km cu efecte dramatice. Cu armele acestui tip de razboi un dictator va fi capabil sa produca o prabusire la bursa din Wall Street, sau sa distruga sistemul bancar al S.U.A.

Razboiul imaginilor

Acest tip de razboi se potriveste definitiei razboiului informational numai intr-un mod mai larg. Scopul nu este neaparat de a obtine superioritatea informationala, ci de a manipula inamicul sau populatia proprie, cu informatii false sau modificate. Televiziunea este folosita pentru a modela vointa altor natiuni, schimbandu-le perceptia asupra realitatii. Ar putea fi dat ca exemplu un program TV modificat care prezinta comandantul trupelor adverse sau politicieni straini facand afirmatii nepopulare, cu scopul de a-i indeparta populatia si militarii. Acest tip de razboi este de obicei folosit in combinatie cu bruiajul electronic.


Alta cale de a lupta cu ajutorul razboiului imaginilor este sa-l folosesti chiar in propria tara. Un incident din Razboiul din Golf poate fi amintit aici. Intr-un grupaj de stiri internationale, CNN-ul a aratat o femeie care povestea cum soldatii irakieni sustrageau asigurarea materiala medicala pentru nou-nascuti din spitalele Kuweitului. Mai tarziu s-a descoperit ca aceasta femeie avea legaturi cu Ambasada Kuweitului din Washington D.C. Cu alte cuvinte, interviul a fost o inscenare. O mass-media controlata poate si va fi folosita pentru a influenta opinia publica pentru un scop.

Va urma!

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Partea II – Sa intelegem mai bine Razboiul Informational

Categoria II: Razboiul informational al corporatiilor

Aceasta clasa descrie competitia sau mai zis, razboiul de azi intre corporatiile din lumea intreaga. Este usor de imaginat ca o companie poate investi 1.000.000 $ intr-un sistem care-i permite sa intre intr-o baza de date a unei companii private si sa fure rezultatele unor cercetari ce valoreaza peste 15.000.000 $.Pentru a fi sigur ca acel competitor nu va fi primul pe piata cu noul produs, ei pot de asemeni sa distruga baza de date si sa faca ca aceasta sa para un accident datorat unui virus.

Descrierea razboiului informational intre corporatii nu este noua. Acest gen de ”spionaj” este binecunoscut inca din timpul razboiului rece cand spionii rusi si americani incercau sa obtina informatii despre fiecare cealalta natiune.


Astazi razboiul informational are o noua dimensiune. Nu numai o corporatie poate incerca sa obtina rezultatele cercetarilor unui competitor dar chiar si statele sunt implicate in acest joc. Astfel, este posibil ca unele state sa-si incurajeze studentii sa studieze in afara granitelor (de ex. in S.U.A.) si sa le ceara acestora sa tina ochii deschisi, nu numai studiind in universitati dar si muncind ca interni in corporatii americane si sa impartaseasca aceste informatii propriilor guverne.


Referindu-ne la razboiul informational categoria a doua nu vorbim despre achizitia de informatii ci si de diseminarea informatiilor, reale sau fictive.
Exista posibilitatea ca o corporatie producatoare de medicamente (sau un guvern strain ce are propria sa industrie chimica in tara sa) sa imprastie informatii, ca datorita uzului masiv de medicament X impotriva astmei de catre corporatia americana Y au aparut cazuri de cancer, doctorii incetand probabil prescrierea medicamentului pana cand rezultatele unor studii aprofundate nu vor fi publicate.

Acest studiu poate fi un fals si o parte a unei intregi campanii de dezinformare bine intocmita. Dezastrul este produs si milioane de dolari vor fi pierduti de catre corporatia Y pana aceasta va dovedi ( daca va putea) ca acel produs este in regula. Exemplul precedent facea referire la producatorii de medicamente. In lumea de azi unele procesari de date sunt controlate de cipurile calculatoarelor.


Poate fi extrem de usor pentru un producator de computere sa imprastie zvonul ca cel mai folosit cip al concurentei nu functioneaza chiar asa cum ar trebui. Ati dori sa cumparati o masina cu airbag despre care s-a scris in ziare ca cipul care controleaza airbagul nu functioneaza decat in proportie de 40% din cazuri. Cum poate dovedi acea companie contrariul? Beneficiarul nu poate testa sistemul cu usurinta de unul singur, deci va trebui sa aiba incredere in producator. Daca acea corporatie pierde increderea clientilor sai, va pierde de asemenea milioane de dolari.


Razboiul informational al corporatiilor apare in societatea noastra de fiecare zi. Doar o mica parte din toate incidentele sunt cunoscute. Multe nu sunt niciodata cunoscute si multe altele nu sunt cunoscute in afara organizatiei pentru a preveni reactii negative.


Deci razboiul informational categoria a doua poate provoca schimbari globale. Ce-ar fi fost de exemplu, daca Jennifer Flowers anunta plangerea sa impotriva lui Bill Clinton nu cu cateva luni inainte de alegerea sa, ci numai cu cateva zile inainte de Congresul Partidului Democrat. Istoria S.U.A. si influenta sa asupra istoriei mondiale avea sa fie schimbata.

Va urma!

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Partea I – Sa intelegem mai bine Razboiul Informational

Ce este Razboiul Informational?

Una din problemele razboiului informational este aceea ca oficial nu are o definitie. Principalul motiv este ca acest tip de agresiune este relativ noua si de aceea termenul de razboi informational are diferite semnificatii. Pe de o parte este aspectul lui militar dar pe de alta parte razboiul informational mai e folosit pentru a descrie razboiul  pe Internet.
Dr. John Alger defineste razboiul informational ca fiind actiunile duse pentru a obtine superioritate informationala prin afectarea informatiilor adversarului, bazele de procesare a informatiilor si sistemelor de informatii ale acestuia concomitent cu protejarea propriilor informatii.
O definitie data de departamentul apararii al S.U.A. si care se refera doar la partea militara este :
Razboiul informational reprezinta acele actiuni adoptate pentru a obtine superioritate informationala in sprijinul strategiei militare nationale prin compromiterea informatiilor inamicului si sistemelor sale de informatii in acelasi timp cu asigurarea si apararea propriilor informatii si sisteme.
In cartea sa Razboiul informational”, Winn Schwartau descrie diferite concepte de a defini razboiului informational. El nu si-a propus sa defineasca toate nivelurile razboiului informational in una si aceeasi descriere, dar el a impartit definitia in trei categorii.

Categoria I : Razboiul informational individual

Aceasta prima clasa descrie atacul impotriva sistemului electronic particular (ex. PC).
Aici se include perturbarea inregistrarilor digitale si a intrarilor in bazele de date de fiecare data cand informatia e stocata. In zilele noastre majoritatea persoanelor au un mic control asupra informatiilor stocate. Potrivit jurnalului U.S.A. Today”, 78% dintre americani sunt ingrijorati in legatura cu pierderea intimitatii. In trecut, un spion intercepta liniile telefonice si folosea camere de luat vederi si microfoane miniaturizate pentru a obtine informatii despre o persoana. Astazi a ramas posibilitatea utilizarii unor asemenea mijloace (care sunt mai miniaturizate si mult mai usor de folosit ca niciodata), dar majoritatea informatiilor despre o persoana sunt disponibile in bazele de date existente. Pentru a santaja o persoana nu este in cele din urma necesar sa o supraveghezi luni de zile, astazi prin intermediul razboiului informational se pot obtine informatiile dorite cu ajutorul calculatorului legat la capatul unei linii telefonice.
Majoritatea oamenilor nu doresc ca facturile achitate prin carti de credit, numerele de cont bancar, tranzactiile financiare cum ar fi imprumuturile, inchirierile de produse, fisierele medicale, cazierele juridice sau alte informatii sa fie publicate in ziare, dezvaluite prietenilor sau in toata lumea prin intermediul internetului.
Mai rau, daca cineva procura informatii private, cine garanteaza ca acestea sunt adevarate. Poti sa irosesti o multime de timp dezmintind informatii publicate, daca nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru integritatea informatiilor.
Punand cap la cap toate acestea putem spune :

* mii de baze de date contin imagini digitale ale vietii noastre;
* computerele schimba constant informatiile despre fiecare dintre noi;
* a corecta informatiile eronate e aproape imposibil.

Razboiul informational de categoria I-a nu trebuie privit ca o potentiala amenintare, dar poate cu usurinta distruge identitatea cuiva sau poate face legatura cu clasele II si III ale razboiului informational.

Va urma!

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Cum sa mananci sanatos!

Lista unor sbstante aflate in alimentele de zi cu zi ale romanului.

MILITARY SHOP ROMANIA RECOMANDA BRANZA CU ROSII SI CU CEAPA (fara ingrasaminte sau alte tratamente)  PENTRU A TE FERI DE PROBLEME!

FII ROMAN ASA CUM ERAU STRABUNII NOSTRI SI MANANCA SANATOS!

MERITA SA CITESTI PANA LA CAPAT!

-aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
-aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;
-aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
-aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;
-aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
-aditivul care distruge vitamina B12: E200.

E123 – este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de „apus de soare”, de care vorbeam ceva mai sus.
E330 – produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 – este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.

Aspartamul, un indulcitor criminal.

Este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, el lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate prea mare de energie. Pentru ca nu poate fi prelucrat tot, o parte din substanta trece imediat in sange, prin intestinul subtire, provoaca hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina. In acest fel, organismul este dereglat, creandu-se stari de oboseala si de agitatie. Pe termen lung, consumul in exces de aspartam expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Lipsa de calciu apare si ea in timp.

Margarina afecteaza sistemul imunitar.

Este un produs aparut in al doilea razboi mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat „margarina”, dupa numele sotiei (Margot) unuia dintre savanti. Din acel moment si pana acum, progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism, care, pentru a face fata solicitarii, utilizeaza o cantitate mare de energie.

Sistemul imunitar este astfel neglijat si se creeaza o mai mare sensibilitate la infectii, la intoxicatii si la imbolnavirea de cancer. De asemenea, in procesul de metabolizare a grasimilor, ficatul este solicitat excesiv, favorizand hepatita.

„E”-urile, sinonime cu otrava

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic – avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a produselor alimentare respective.

E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E” pentru aditivii alimentari.

Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave, care nu mai pot fi tratate.

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

Organismul, supus la bombardamente chimice.

Consumul indelungat de alimente care au in compozitie aditivi obtinuti pe cale sintetica supune organismul la un adevarat bombardament chimic care afecteaza organele interne. Pentru a se apara, acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, care in cele din urma participa si ei la vatamarea organelor. In cazurile nefericite, rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne.

Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp, nu are efect daunator. Pe Internet sunt site-uri care vorbesc despre nocivitatea acestor produse.

Atentie  – colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer

Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina – E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.

Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega – baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

Efecte negative asupra sanatatii

Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).

Doza maxima admisa

APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant – 70 mg/kg (echivalent litru) – atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

Mini-dictionar de E-uri

E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania.

E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania.

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania.

E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala.

E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania.

E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis in Romania.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.

E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania.

E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania.

Atentie si la urmatoarele descrieri :

– substante identic naturale sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;  – substante artificiale – se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.

coloranti naturali si coloranti de sinteza – agenti de afanare – substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
– antiaglomeranti ;  – potentiatori de aroma – mentin si amplifica aroma specifica alimentului ; – substante-suport – faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
– enzime – folosite in industria alimentara ; 

– aromatizanti– se impart in trei categorii:  – substante aromate naturale – se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;

– acidifianti – substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru;  – substante-tampon – folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului;
– antispumanti– se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;
– emulsificatori substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;
– agenti de gelificare – substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;  – sequestranti – substante care formeaza complexe cu ionii metalici;
– stabilizatori – substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
– substante de ingrosare – substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;

– conservanti – substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme;

– antioxidanti – substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);

Se spune ca substantele folosite pentru tratarea afumaturilor ( in general) au rol de a omori anumite bacterii, germeni care duc la alterarea carnii.
Aceleasi substante omora in schimb si  bacterilei aflate in intestine care in mod normal ajuta la digestie si sunt indispensabile organismului si sistemului imunitar, de digestie.

Atita timp cit consumem produsele tratate( cu riscurile aparitiei bolilor mai sus descrise) in acest fel, nici nu avem nevoie de acele bacterii.In momentul cind vom minca alimente netratate, pot apare probleme de digestie, deranjamente stomacale  tocmai din cauza ca organismul nu mai poate prelucra alimentele respective ( din lipsa acelor bacterii din intestine).

MILITARY SHOP ROMANIA RECOMANDA BRANZA CU ROSII SI CU CEAPA (fara ingrasaminte sau alte tratamente)  PENTRU A TE FERI DE PROBLEME!

FII ROMAN ASA CUM ERAU STRABUNII NOSTRI SI MANANCA SANATOS!

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

2 Comentarii

Ghid de Supravietuire: Cap VII – Prim Ajutor

INSOLATIA.
Insolatia reprezinta o urgenta medicala.
Chiar si in cazul in care s-a aplicat tratamentul de urgenta, insolatia poate pune viata in pericol sau se poate solda cu complicatii majore pe termen lung.

Insolatia apare atunci cand organismul se supraincalzeste si nu poate sa isi scada prin propriile metode temperatura. Persoana cu insolatie are o temperatura de pana la 40,5 o C. si nu mai transpira.

Simptome
Stare de: oboseala, epuizare, slabiciune
Dureri de cap, ameteli, greata, chiar voma si diaree
Confuzie, delir sau chiar pierderea starii de constienta
Semne de respiratie dificila
Ritm accelerat al batailor inimii
Tegumente fierbinti, uscate si netranspirate sau, din contra, excesiv de transpirate.

Masuri de prim-ajutor
Persoana trebuie:
– mutata de urgenta de sub actiunea directa a razelor solare intr-un spatiu racoros
– dezbracata in proportie cat mai mare, astfel incat o cat mai mare suprafata de corp sa intre in contact direct cu aerul

Scaderea temperaturii corporale se face astfel:
pe intregul corp se pulverizeaza apa rece (dar nu extrem de rece) sau se frictioneaza usor cu un burete imbibat in apa rece intregul coprp
se aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in zona axilelor.

Este vital sa se reduca temperatura pana la 39,1 o C. intr-un timp cat mai scurt, deoarece cu cat perioada de timp in care temperatura foarte ridicata a actionat asupra organismului e mai mare, cu atat viata pacientului este mai acut in pericol sau complicatiile ulterioare pot fi mai severe.

Daca pacientul este constient si in stare sa inghita, trebuie sa i se dea in urmatoarele 2 ore lichide (intre 1 litru si 2 litri) pentru hidratare.

Este interzis sa:
– se introduca pacientul intr-o baie de gheata
– se administreze aspirina sau paracetamol pentru scaderea temperaturii.

Cum ne ferim de insolatie?

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa preveniti insolatia:
– Evitati sa stati foarte mult in soare. Daca nu aveti incotro (serviciu etc) si trebuie sa va expuneti la soare, limitati pe cat posibil actiunea nociva a razelor solare purtand o palarie cat mai mare sau o umbrela.
– Beti multe lichide (cel putin opt pahare pe zi), chiar daca nu va este sete.
– Purtati haine subtiri si deschise la culoare.
– Evitati bauturile alcoolice si cofeina (acestea sunt diuretice si deshidrateaza organismul).

Atentie!
Printre factorii care favorizeaza insolatia se numara: grasimea corpului (obezii sunt mult mai predispusi insolatiei), lipsa activitatii fizice, afectiunile cardiace, renale si hepatice, hipertensiunea arteriala, medicamentele diuretice, antihistaminice si sedativele, dar si unele obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool. Hainele stranse pe corp si umiditatea ridicata contribuie si ele la aparitia insolatiei.

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.


Nu există comentarii

Ghid de Supravietuire: Cap VI – Focul

Aprinderea focului cu ajutorul unei lupe.
( lupa de marire dde la un aparat foto, binoclu, ochelari de vedere.

Consideratii generale.

Suflati usor sau ventilati in momentul cind apare o dira de fum, fara insa a va oprii frecarea lemnelor ori din concentrarea cu lupa.

Aproape orice poate genera scintei poate aprinde un foc.Se pot folosii astfel :
-baterii
-o bucata de fier( nu otel inox) si o piatra
-se mai poate folosii praf de pusca, dar aprinderea acestuia se realizeaza tot cu ajutorul scinteii

Pentru aprinderea focului exista si varianta folosirii permanganatului ( din trusa de prim ajutor) in amestec cu zahar.Ca material de initiere a focului se poate folosi vata ( bumbac).

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Ghid de Supravietuire: Cap V – Tipuri de adaposturi

Tipuri de adaposturi:

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Un comentariu

Ghid de Supravietuire: Cap III – Obtinerea apei

Trusa mica pentru supravietuire:

1. chibrituri – impermeabilizate prin inmuierea gamaliei in ceara topita
2. lumanare – cioplita, deformata in forma paralelipipedica, ptr a ocupa mai putin loc
3. amnar (dintr-o bucata de lama de bonfaier) si cremene
4. lentila – ptr aprins focul la soare
5. ace (mai multe, cu gaura mare), ata groasa, tare,ac medicinal cu ata medicinala
6. guta, cat mai lunga, carlige de pescuit, greutati (din plumb) pentru undita
7. busola – preferabil umpluta cu lichid si ac fosforescent
8. lanterna
9. sarma pentru lat, capcana – preferabil din alama, aprox. 1m lungime
10. fierastrau flexibil. Pentru a-l folosi improvizeaza 2 manare din lemn sau prelungeste-l cu bucati de funie, sfoara
11. trusa medicala – impacheteaza medicamentele in cutii etanse, iar in spatiul ramas gol baga vata. Pune-le etichete clare cu denumirea, scopul, doza, termenul de valabilitate. Nu le inghiti cu bauturi alcoolice
-analgezice – ptr potolirea durerilor mici, moderate (algocalmin, etc.)
-aspirina
-un dezinfectant general: rivanol, saprosan, apa oxigenata etc.
-un dezinfectant intestinal – pentru diaree, deranjament stomacal
-antibiotice – ptr alergii, intepaturi de insecte (clorfeniramin etc)
-pastile antimalarie
-tablete ptr dezinfectarea apei – daca nu o poti fierbe
-permanganat de potasiu – are multiple intrebuintari:
a. ptr sterilizarea apei de baut se dizolva 3-4 cristale la 1l, pana apa devine roz (las-o sa stea 1/2 ora); ptr o solutie dezinfectanta(tratament ptr rani, taieturi) – roz inchis; ptr tratarea ciupercilor, micozelor(de ex. la picioare) – rosie
b. aprinderea focului: amesteca 1 parte zahar si 2 parti permanganat sub forma de praf bine maruntit; presara intre 2 vreascuri uscate; cand se usuca bine, lemnul incepe sa arda
c. semnalizare: arunca permanganat in apa (de mare etc) si zona se va colora facand-o vizibila din aer
12. cutit, bisturie, lame de ras – cel putin 2 bucati de marimi diferite; cutitul poate fi prins cu leucoplast la exteriorul trusei
13. cleme chirurgicale – ptr a tine aproape marginile unei rani
14. plasture – impermeabile, de diferite dimensiuni
15. prezervativ, balon – poate fi utilizat ca vas ptr apa, aprox 1l
16. fluier
17. zahar cubic
18. spirt solid
19. folie de aluminiu sau plastic

Citeva metode de a stringe apa potabila :

1.Metoda transpiratiei
Ai nevoie de un sac de plastic pe care-l imbraci pe o creanga cu frunze(ai grija ca copacul sa nu fie otravitor in caz contrar apa nu este potabila) ,sacul trebuie strins legat cu o coarda sau cu ce ai in jurul crengii.Dupa citeva ore frunzele transpira si apa se acumuleaza in sac.Intr-o zi calda de vara poti stringe pina la 300-400 gr.de apadintr-un sac.Trebuie sa folosesti mai multi saci ca sa-ti acumulezi cantitatea necesara de apa.
Stringerea de roua
2.Dimineata devreme sau seara tirziu legi o bucata de cirpa curata pe picior ,jos sau pe un bat si te plimbi prin iarba.Cirpa va stringe apa (roua) din iarba,periodic o scurgi intr-un vas ,desigur este o metoda inceata ,dar sigura.

Nu substitui apa cu urmatoarele lichide:
Alcool – deshidrateaza si mai tare corpul
Urina – contine substante periculoase pentru organizm
Singele – este sarat si este considerat mincare,dar necesita lichid in plus pentru a fi digestibil;poate transmite boli
Apa de mare – accelereaza deshidratarea ,poate cauza moartea.

Orice sursa de apa trebuie exploatata la maxim.In functie de provenienta apei trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte.
-cea mai curata apa este cea din izvoare (montane) se poate folosi direct de la sursa.
-apa din laculri, riuri balti contine milioane de tipuri de bacterii care pot produce boli si deranjamente.Se recomanda ca atare fierberea acestei ape cel putin 10 minute.

In cazul ca aveti o trusa de prim ajutor sau o trusa de supravietuire se poate utiliza permanganat pentru tratarea apei.
Astfel citeva bobite pot ajunge pentru purificare. In cazul infectiilor se adauga permanagant pina apa devine roz, iar in cazul micozelor se adauga permanganat pina apa devine rosie.

Apa poate fi fiarta in orice cutie de conserva, ceramica, chiar si in bidoane de plastic cu sint cele destinate ambalat sucurilor.
Se vor evita pe cit posibil folosirea de recipiente de plumb, cositor.

Obtinerea apei prin evaporare din pamint.

Necesar de materiale.

Un recipient de colectare, folie de plastic si eventual un tub ( ajuta foarte mult in a preserva apa si permite functionarea indelunga a instalatiei.

Se sapa o gropa cu peretii inclinati , in centrul acesteia ingropindu-se pe jumatate recipientul de colectare a apei.In recipient se pune un tub care poate fi un furtunas, sau tulpini( paie) goale pe dinauntru , prin intermediul carora se poate ajunge la apa strinsa in recipientul de colectare.Deasupra gropii si recipientului cu tub se aseaza folia de plastic , aceasta fiind ancorata si etansata pe margini cu piatra si pamint.

Prin actiunea sorelui vaporii de apa condenseaza pe suprafata foliei si se scurg in puctul cel mai de jos al foliei ( punct determinat prin punerea unei greutati chiar deasupra recipientului de colectare).

Apa se extrage prin intermediul tubului , in acest fel nefiind necesara demontarea instalatiei.

Metode de filtrare a apei

Daca fierberea apei timp de 10 minute poate duce la curatirea acesteia de microbi, pentru purificare si inlaturarea materiilor nedorite , trebuiesc construite filtre.
Prin adaugarea de carbuni din foc in apa se poate obtin o dezoderizare .
Se poate realiza filtrarea prin introducerea si asezare intr-un pet de plastuc a mai multor straturi de pietricele, nisip, bucati de cirpa ect. Apa se trece de mai multe ori prin recipient pentru o cit mai buna filtrare.

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

Nu există comentarii

Ghid de Supravietuire: Cap II – Orientarea

A te  orienta  este similar cu a merge in directia care doresti. Datorita dezvoltarii inegale a musculaturii membrelor omul are tendinta de  a merge in cerc daca nu isi fixeaza anumite puncte de reper in aprecierea directiei in care merge.

Mersul in cerc apare in situatia lipsei unui punct fix de reper , cum ar fi deplasare in paduri, cimpii vaste, desert.
Cea mai simpla modalitate de aflare a directiei este sa stai la 12 ziua cu spatele la soare, directia nord este exact directia spre care arata umbra ta.
Sint citeva reguli care merita retinute:

Iarna soarele rasare la SUD-EST si apune la SUD-VEST.
Vara soarele rasare la NORD-EST si apune la NORD-VEST.
2.1 Orientarea in lipsa unei harti si a unei busole.

Primavara soarele rasare la EST si apune la VEST.
Desigur aceste reguli sint valabile daca te afli in emisfera Nordica.
Daca ai spirit de observatie bun, atunci stii ca: zapada se topeste mai mult in partea sudica. Furnicile isi fac musuroiul in partea de sud a copacilor sau al casei. Scoarta mesteacanului este mai intunecata in partea de nord si mai deschisa la sud. Trunchiurile copacilor, pietrele, stincile in partea nordica sint acoperite cu muschi.

Trebuie retinut ca  stilpii de curent,  caii ferate,  albia riurilor,  pot indica directii de urmat pentru a junge la zone locuite.

ATENTIE!

Aceste informatii sunt preluate din informatii publice. Nu garantam obtinerea rezultatelor specificate mai sus iar aplicarealor sfaturilor de mai sus le faceti pe propria raspundere, SC ELITECH MIT SRL neputand fi facuta raspunzatoare pentru efectele directe sau pe cale de consecinta produse de aceste sfaturi.

7 Comentarii